autorka: Ljupka Kovačević

Nije prošlo ni mjesec dana od kada je Sveto Marović napustio partiju a rezultati njegovog izostanka su vidljivi. Nagledaćemo se i naslušati ogoljele beskrupulozne moći i logike jednoumlja. Lijepo je on to, godinam, znao  da umota u satenski  glas demagogije i podmićivanja ( emotivnog  i  materjalnog). Nismo zaboravili kako se sa strašću bavio „zviždačima“ usred pokretanja afere o Zavali , pa se tek nakon njegovog odlaska,  drznula jedna žena da zvizne . Moglo se zviždati i pod njegovom palicom,  ali potajno. U  ispovjednom razgovoru ( tema: dokazi o nezakonitom poslovanju)  sa njim obezbjeđivale su se  privilegije i zadovoljavale potrebe za stanom, statusom, zaposlenjem i školovanjem porodice, liječenjem u inostranstvo itd.itd. pa zviždanje nismo ni čuli.  Fino, filozofski , sa krinkom „dobrog čovjeka“ koji pomaže „nevoljnicima“ kako se ono što se čuje ne bi čulo, ili ono što se vidi ne bi vidjelo a u slučaju da to nije bilo dovoljno pomagale su institucije i mediji sa isključivanjem , diskreditacijom  i dijagnozom. Imalo se, moglo se.Zažaliće DPS za Svetom  a naročito njen lider koji sad mora sam da brine o potrebama partijica i  povjerilaca . Imidž  nepogrešivosti  i nepopustljivosti   se mora očuvati zarad opstanka.  Sada je  na snazi  kraduckanje u koje  lider DPSa  ulaže autoritet i integritet kako bi ostavio dojam  nepromijenjene moći. Izgleda ne za dugo jer je vidljivo da nedostaje  „filozof i ideolog“ , teško da će samo  „batinom“ moći  da drži sve  pod  kontrolom jer ni  službe više nisu sigurne .

  „Slučajem Ramada“ nije nažalost samo ovo postalo vidljivo,  grunule su predrasude , „dušebrižništvo“ patrijarhata,  majčinstvo kao „omča oko vrata“ žena i razlog za muška potkusurivanja . Umjesto da u fokusu svih političkih  govora ( naročito opozicionih) i medijskih  bude hrabar čin Patricije Pobrić preuzimanja odgovornosti za opšte dobro i pravedno društvo na  neprimjeren način se ubacuje emocija vezana za samohrano majčinstvo . Patricija  je svjedočila  o zloupotrebi državnih resursa od strane jedne partije . Kakav na to mora biti odgovor svih parlamentarnih partija  i građanstva?( bez obzira na porodični status zviždača) . Svaka osoba u Parlamentu i Vladi mora se odrediti prema ovom činu. Partijska saopštenja su gnusno  sakrivanje  iza mnoštva. Mora se opredijeliti i svaki građanin/ ka odgovarajući na pitanje : da li hoću da budem podržavatelj/ka krađe državnih resursa  za  intderese partija, ubuduće i uprkos činjenicama   ? Odgovor je DA ili NE , nema između i nema „ALI“.

Vraćam se primitivnom patrijarhatu  jer se jedino u njemu u ovoj situaciji  umjesto jasnog  traženja ostavki  i poštovanja građanske odgovornosti samohrano roditeljstvo potura u prvi plan. U pitanju je  žena i njen akt borbe za javni interes  se  u primitivnom umu dodatno mora elaborirati njenim odnosom prema majčinstvu.  Ruku pod ruku , protiv žena i ravnopravnosti  (statistike o tome sve govore)  udružili su se DPS, sateliti i opozicija  kako bi se hrabri činovi pobune  žena sveli na sentiment umjesto na princip. Patricija Pobrić  svojim svjedočenjem ne samo da ukazuje crnogorskoj javosti  na odbijanje da bude saučesnica u krađi države već daje primjer  borbe za odgovorno roditeljstvo . Odgovorno roditeljstvo znači truditi se biti primjer u pravdi i sačuvati ljudsko dostojanstvo. Njen čin je odbijanje da  bude žrtva, odbijanje  da prihvati da njena djeca  žive u državi kriminala i korupcije . Rizik je velik   i otpor  hrabar  zato što je generalno ugušena   svijest  da je instrumentalizacija roditeljstva  u partijske svrhe uništavanje budućnosti  djece. Koliko se samo roditelja u Crnoj Gori  pokorilo sistemu, uvuklo glavu u pijesak kako bi  navodno „djecu“ zaposlili.  Kako  su zagrljeni pozicija i opozicija  kroz „ zakon o majkama“obesmislili  državnu brigu o natalitetu i budućnosti.I dodatno -  koliko puta je vlast i opozicija  iskazala državnu brigu o samohranim roditeljima, kakvi su nam zakoni i njihova implementacija?kakva  je materjalna i socijalna  podrška ?  Nikakva. I nije ovdje o tome riječ .

 Ovo   je izazov i poziv da Patricija Pobrić ne ostane usamljen slučaj.  To je primjer  koji obavezuje na djelovanje a ne na divljenje.  Demagogija  je  otišla sa Svetom ,  ostalo je samo  brutalno nasilje i  tom naslju se valja suprostaviti na način kako je to uradila Patricija. „Slučaj Ramada“ ne smije ostati  slučaj jer on ukazuje na jednoj strani na princip vladanja vladajućih elita  a na drugoj strani na snagu građanskog otpora. Djeca nam nikada ne smiju biti argument  za nedostatak građanske odgovornosti. Moramo zviždati uprkos strahu.

6.jul 2016.