21.septemabr 2016.

Centar za žensko i mirovno obrazovanje  ANIMA, povodom Svjetskog dana mira  (Jedan dan za mir), organizuje 21. Septembra (srijeda ) stajanje u Kotoru,  ispred vrata grada,  od 11- 12 sati. Tim povodom aktivistkinje će dijeliti poruke mira.

Živimo u  vremenu u kojem je sve više različitih  vidova   nasilja i u kom se stradanje i patnja ljudi  povećava.  Svjedokinje smo rezultata  ideologije da se mir postiže ratom. Proizvode se nova ratišta  a primirja i mir je sve teže uspostaviti. Sjetimo se  Avganistana, Irana, Libije, Ukrajine, Sirije. Nasilno rušenje poretka u tim zemljama nastavlja se nasiljem uspostavljanja „novog poretka“, u kojem se najčešće spriječava suočavanje sa prošlošću, izbjegavanje odgovornosti za učinjeno a glavnu riječ  u većini slučajeva vode retrogradni političari i održavaju stanje konflikta.  Zbog toga su milioni ljudi prisiljeni da traže spas u bezbjednim zemljama Evrope.

 Sjetimo se Jugoslavije i posledica koje još uvijek snosimo.Dobro  je ovog dana sjetiti se važnosti očuvanja mira  pred  „istorijske“ izbore u Crnoj Gori  za koje je kampanja krenula radikalizacijom razlika i ostrašćenim pristupom  koji  svjedoči o nasilnom diskursu partija i vjerskih vođa  bez odgovornosti za rečeno i učinjeno.

Izražavamo solidarnost i saosjećanje sa svim unesrećenim u zonama  konflikta i  na ratištima.  Osuđujemo svaki militarizam, nacionalizam i vjerski fundamentalizam jer oni sprečavaju uspostavljanje trajnog mira.

Pozivamo građane/ke Kotora da se danas sjete svih žrtava rata, kriminala i nekažnjenih zločina, kao i posledica odluka kriminalizovanih i korumpiranih režima po mir u zajednici i da preuzmu odgovornost za mir  i pruže solidarnu pomoć svim žrtvama rata  i nasilja.