Bez zadovoljenja pravde logor još živi, Crna Gora još ratuje!

 Danas je 22 godine od  formiranja Logora Morinj

3.oktobra JNA  u sklopu ratnih akcija na  teritoriji Hrvatske  formira takozvani Centar za prihvatanje zarobljenika -  logor Morinj (3 oktobra 1991 do 18. avgusta 1992) u Morinju, Opština Kotor. U njemu je  bilo zatvoreno i zlostavljano više od 160 ljudi, među kojima veliki broj civila.  

1. avgusta 2013. izrečena je treća presuda nekadašnjim rezervistima JNA, optuženim za ratni zločin nad hrvatskim zarobljenicima u „Sabirnom centru” u Morinju zbog nečovječnog postupanja  i kršenja pravila međunarodnog prava, koji su  zarobljenicima „nanosili velike patnje, povređivali njihov tjelesni integridet i vrijeđali ljudsko dostojanstvo” kako piše u optužnici.

Slažemo se sa NVO HRA (Akcija za ljudska prava) koja u svom komentaru  tumači „suđenje izražava tendenciju pravosudnih vlasti Crne Gore,  da one koji su bili nadređeni neposrednim izvršiocima zločina poštedi odgovornosti. Ukazuju na neopravdano velikog značaja koji Viši sud daje olakšavajućim okolnostimana strani okrivljnih (neosuđivani, u braku, imaju djecu, loše zdravstveno stanje) za razliku od onih koje u praksi Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju  imaju najveći značaj: priznanje krivice, iskreno kajanje i nastojanje optuženih da umanje patnje zatvorenika, što je izostalo kod optuženih.

 I ne samo što optuženi nanose dodatnu patnju žrtvama  nego i  pravosudni sistem Crne Gore. Moramo se sjetiti da  sud u jednom od ranijih suđenja nije prihvatio veliki broj  svjedočenja pa su morala biti ponavljana što je naknadno nanosilo patnju žrtvama,  tako da  su bili prinuđeni  da protestvuju na granici (2012) čineći javnom tu nepravdu. Niko se nije postidio. Takođe,  „državno tužilaštvo propustilo je da zločine u logoru Morinj tretira kao organizovani sistem zlostavljanja zatvorenika i da za takvo zlostavljanje optuži osobe koje su bile nadređene neposrednim izvršiocima.”

Institucije pravde  CG  kontinuirano sprovode politiku kojom se  negira i poriče učešće i odgovornost  Crne Gore u ratu vođenom za Dubrovnik.  Namjera je da se falsifikuje prošlost,  izbjegne tranziciona pravda i suočavanje sa prošlošću  kako bi se obezbijedilo  vođenje rata  nad stanovništvom drugim sredstvima  tj držanjem ljudi u permanentnom strahu   što je svakodnevno prisutno  u  društveno –političkom životu Crne Gore.

Ako se ćuti o sramnom postojanju i funkcionisanju Logora Morinj  kako se može govoriti o pravdi i suživotu u Crnoj Gori. Oni koji imaju i imali  su privilegije jer su bili u moći da nanose patnju još uvijek to rade mijenjajući sredstva – kriminal, korupcija, ekonomsko iznurivanje, političko isključivanje, pokazujući svoje bahato lice odgovornih za zločine koji nisu privedeni  pravdi.

Nećemo zaboraviti patnju, bol i teret žrtava i njihovih porodica. Od odnosa prema njima zavisi naša budućnost.

Nećemo zaboraviti zločine koji su pravljeni u naše ime!

ANIMA  će 3 oktobra sa početkom u 19 sati prikazati filmove o  logoru Morinj, u Kući slobodne misli u Kavču. Vrata su otvorena svim zainteresovanim za razvoj mira.

ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje