Performansi

 • 13.jul 2014 performans DOK ŽIVIM I DIŠEM

  stajanje 3U organizaaciji Anime održan je performans  Dok Živim i dišem! Za antifašizam! Protiv mizoginije! povodom 13.jula Dana državnosti na Trgu Republike u Podgorici  od 18 do 19.sati.U prilično pustom gradu po kišovitom danu aktivistkinje Anime sa drugaricama iz drugih NVO (Snažna mama -Bijelo Polje,  Udruženje za razvoj civilnog društva   Bijelo Polje, Xeggar -Bar, Stela- Cetinje, Liga žena glasača Nikšić, SŽK Podgorica, CŽL podgorica, Centar za ženska prava Podgorica ) u tišini i ćutanju  iskazale su svoj odnos prema aktuelnim pojavama fašizma u Crnoj Gori.plakat 1

 • 21.sepembra u Podgorici

  tribinaperformans 2 

  21.septembra povodom Međunarodnog dana za mir Anima je sa saradnicama, aktivistkinjama organizovala performns u 12.sati "Jedan dan za mir" na Trgu Republike u Podgorici . U 18.sati organizovale smo tribinu "Rodni aspekt tranzicione pravde " u KIC Budo Tomović.

  perfromans 3performans 4

 • 21.septembar Jedan dan za mir

  ANIMA - Centar za žensko i mirovno obrazovanje u sklopu projekta Pamtiš Pitaš Uznemiravaš a povodom svjetske kampanje Jedan dan za mir, 21 septembra 2014 organizuje Preformans Jedan dan za mir, na Trgu Republike u Podgorici u 12 sati. Tribinu Rodni aspekt tranzicione pravde, u multimedijalnoj sali KIC-Budo Tomović u 18 sati.

 • Dan borbe protiv siromaštva

  performans1senka i vanjaAnima je 17. oktobra 2014, na   Dana protiv siromaštva organizovala pereformans NE SIROMAŠTVU-POBUNI SE, na Trgu Republike u Podgorici u 12 sati i  tribinu Rodni aspekt ekonomskog nasilja  u multimedijalnoj sali KIC-Budo Tomović u 18 sati. Na tribini su govorile:  Senka Rastoder, predsjednica sindikalne  organizacije u Savezu Sindikata i  Vanja Ćalović, koordinatorka MANS-a.  

  Osnovna poruka je da se ispoštuju ciljevi Pekinške deklaracije:

 • Dan braniteljki ljudskih prava, Kotor

  Dan borkinja za ljudsk prava 29.11.2014 29. 11. 2014 od 11 do 13 sati  na  vratima Starog grada Kotora organizovale smo  uličnu  akciju povodom obilježavanja Međunarodnog dana braniteljki/a ljudskih prava. Cilj nam je da  skrenemo pažnju javnosti na  nasilje i kršenje ljudskih prava aktivistkinja  koje se bore za ženska prava u Crnoj Gori, a koje je postalo svakodnevna pojava.   

 • Obilježen dan bijelih traka ,31 maj

  DSC00235ANIMA je u subotu, 31. maja u podne na Trgu od oružja u Kotoru obilježila Dan bijelih traka. Aktivistkinje Anime su „Protiv ravnodušnosti“ simbolično nosile bijele trake i podijelile 200 informativnih letaka i tako podsjetile na zločin nad civilima Prijedora 31.05.1992.

  S A O P Š T E NJ E

  31. 05. 2014.  se navršavaju 22 godine  od  kada su srpske vlasti u Prijedoru naredile Bošnjacima i Hrvatima da kuće obilježe bijelim čaršafima i da na javnim mjestima nose bijele trake na rukavima. Potom su uslijedila istrebljenja, ubistva i progoni. Naredbu  je  izdao  „Krizni štab opšine Prijedor“. Predsjednik štaba, Milomir Stakić osuđen je u Haškom tribunalu na 40 godina zatvora. Prema zvaničnim podacima udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno ukupno 3.173 civila, dok je 31.000 muškaraca, žena i dece bilo zatočeno u logorima u okolini Prijedora. Muškarci su uglavnom mučeni i ubijani u logorima Keraterm i Omarska, a žene u logoru Trnopolje.

  O zločinima se i danas ćuti, zabranjuju se komemoracije i krivično gone aktivisti udruženja koja okupljaju žrtve.  Međunarodni Dan bijelih traka 31. maja  2014. obilježiće se u Prijedoru, ali i širom svijeta,  kako bi se sjetili  zločina  koji su se dogodili nad nesrpskim stanovništvom u tom gradu u proteklom ratu.

  Ovom akcijom sjećamo se civilnih žrtava rata i suprostavljamo se svakom obliku  etničkog nasilja, genocidu  kao i isključivanju različitih. Pridružujemo se organizacijama u regionu koje daju doprinos razvoju mira

 • Performans NE SIROMAŠTVU -POBUNI SE

  performans1senka i vanjaU sklopu  projekta Pamtiš Pitaš Uznemiravaš  a povodom 17 oktobra,  Dana protiv siromaštva Anima je organizovala preformans NE SIROMAŠTVU-POBUNI SE, na Trgu Republike u Podgorici u 12 sati i tribinu Rodni aspekt ekonomskog nasilja  u multimedijalnoj sali KIC-Budo Tomović u 18 sati.  Na tribini su govorile:  Senka Rastoder, predsjednica sindikalne  organizacije u Savezu Sindikata i  Vanja Ćalović, koordinatorka MANS-a.

  Osnovni zahtjevi su da se ispoštuju ciljevi Pekinške deklaracije:

 • performans PRAVDA ZA ŽRTVE-NEĆEMO ODUSTATI

  kolona  zatvorenih ociju 3za ruke 2Učesnice VII konferenice u Tivtu su 8.marta organizovale performans na pinu.

 • Pozivnica za 13.jul Performans u Podgorici

  spoljaANIMA-Centar za žensko i mirovno obrazovanje iz Kotora, organizuje  performans-„DOK ŽIVIM I DIŠEM ZA ANTIFAŠIZAM ! PROTIV MIZOGINIJE!ZAUSTAVIMO RAT PROTIV ŽENA! koji će se održati 13.07 2014  na Trgu Republike, u Podgorici sa početkom u 18 sati.  Cilj nam je da iskažemo protest protiv   sve prisutnijeg  fašizma  u medijima i u realnosti. Aktuelni napad na Vanju Ćalović obavezuje nas da javno podržimo sve  žene koje se bore protiv kriminala, korupcije i nasilja za pravdu i demokartiju. One su sve češće mete institucija i političkih elita koje zloupotrebljavaju svoje pozicije i ne rade svoj posao.

  Pozivamo sve zainteresovane da dođu na Trg Republike, u Podgorici,  u 18 sati,  13 jula 2014. I budu sa nama u mirnom protestu.

   
 • protest

  IMG 20120713 192225protest povodom 13.jula

 • SVE SMO META, performans25.11.2014

  Sve smo mete Pg 25.novembar3 Sve smo metePg25.novembar4 Sve smo mete Pg 25.novembarU sklopu  projekta Kampanje Pamtiš Pitaš Uznemiravaš, i početka međunarodne kampanje  16 dana akcija protiv nasilja nad ženama,  25 novembra  Anima je organizovala     performans Sve smo meta ! na Trgu Republike u Podgorici u 12 sati.Stajanjem od sat vremena  iskazale smo protest protiv nasilja koje se sprovodi nad aktivistikinjama za ženska prava.  U akciji su  učestvovale  žene iz Bijelog Polja, Nikšića, Kotora, Herceg Novoga, Podgorice, Cetinja, Bara,  saradnice  ANIME I ŽNVO Crne Gore

  $1Tribinu Rodni aspekt bezbjednostiorganizovale smo u  u multimedijalnoj sali KIC-Budo Tomović u 18 sati, na kojoj smo razgovarale  o aktuelnoj sistuaciji u kojoj se nalaze aktivistkinje ženskih ljudskih prava. Mali broj prisutnih je ukazao na to da postoji nerazumijevanje i marginalizovanje stanja u kojem se nalaze aktivistkinje što podržava sisstemsko nasilje.

 • TIČE ME SE performans u Podgorici

  tiče me setiče me se 2tiče me se 3tiče me se zajednickaU  sklopu  projekta Pamtiš Pitaš Uznemiravaš, 24. oktobra 2014 članice Anime su održale performans TIČE ME SE ! na Trgu Republike u Podgorici u 12 sati. Na početku su ćutanjem iskalazale  protest protiv arogancije političke elite koja ne poštuje zakone, ni preporuke EU  već uporno isključuje žene sa pozicija odlučivanja.

 • Tijelo nije roba

  parking dan AnimaAktivistkinje Anime su 19.septembra 2014. u sklopu Parking Dana(svjetske kampanje ) koji je organizovala NVO Expeditio na parkingu u Kotoru iskazale svoj stav protiv legalizacije prostitucije. Legalizaciju prostitucije u javnosti zagovaraju politički subjekti koji svoj "liberalizam" dokazuju mizoginijom izbjegavajući da se suoče sa siromaštvom čiji je uzrok u partitokratiji, kriminalu i korupciju.  

 • VI.Konferencija povodom 8.marta

  VI.KONFERENCIJA MARGINALIZOVNIH ŽENA

  „95 godina - Nećemo odustati!“

  Kotor, hotel Montecristo

  7 - 8. mart 2014

  Z(znanje)
  A(akcija)
  N(nenasilje)
  O(odgovornost)
  S(saolidarnost)
  S(sloboda )

  ANIMA - Centar za žensko i mirovno obrazovanje zahvaljujući podršci Kvinne till Kvinne organizuje VI. konferenciju žena povodom 8. marta sa ciljem da: