DSC00235

ANIMA je u subotu, 31. maja u podne na Trgu od oružja u Kotoru obilježila Dan bijelih traka. Aktivistkinje Anime su „Protiv ravnodušnosti“ simbolično nosile bijele trake i podijelile 200 informativnih letaka i tako podsjetile na zločin nad civilima Prijedora 31.05.1992.

S A O P Š T E NJ E

31. 05. 2014.  se navršavaju 22 godine  od  kada su srpske vlasti u Prijedoru naredile Bošnjacima i Hrvatima da kuće obilježe bijelim čaršafima i da na javnim mjestima nose bijele trake na rukavima. Potom su uslijedila istrebljenja, ubistva i progoni. Naredbu  je  izdao  „Krizni štab opšine Prijedor“. Predsjednik štaba, Milomir Stakić osuđen je u Haškom tribunalu na 40 godina zatvora. Prema zvaničnim podacima udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno ukupno 3.173 civila, dok je 31.000 muškaraca, žena i dece bilo zatočeno u logorima u okolini Prijedora. Muškarci su uglavnom mučeni i ubijani u logorima Keraterm i Omarska, a žene u logoru Trnopolje.

O zločinima se i danas ćuti, zabranjuju se komemoracije i krivično gone aktivisti udruženja koja okupljaju žrtve.  Međunarodni Dan bijelih traka 31. maja  2014. obilježiće se u Prijedoru, ali i širom svijeta,  kako bi se sjetili  zločina  koji su se dogodili nad nesrpskim stanovništvom u tom gradu u proteklom ratu.

Ovom akcijom sjećamo se civilnih žrtava rata i suprostavljamo se svakom obliku  etničkog nasilja, genocidu  kao i isključivanju različitih. Pridružujemo se organizacijama u regionu koje daju doprinos razvoju mira