Anima, po peti put (pet godina) organizuje “Ljetnju akademiju” u Kući slobodne misli koju smo započele sa organizacijom Prostranskultur iz Bremena 2010 g.

Ove godine realizujemo seminare sa dvije grupe aktivistkinjama iz Srbije i Crne Gore.

Tema prvog seminara koji se održava od 12.do17.avgusta je „Raditi zajedno“ .

Ovaj seminar je dobra prilika za preispitivanje mogućnosti zajedničkog življenja i rada. U fokusu je preispitivanje sposobnosti i uspješnosti u zajedničkom radu kroz osviješćenje vlastite pozicije, očekivanja i ubjeđenja.

Od 19.do 24.avgusta , održava se drugi seminar sa temom„ Trauma i oporavak „

 

 

Učesnice ovog seminara će kroz lični rad biti u prilici da prošire znaje o traumatskom iskustvu, individualnoj i društvenoj traumi , načinima prevazilaženja i mogućnostima iscjeljenja.

Seminare vodi Ljupka Kovačević.

Na ovaj način Anima daje svoj doprinos ličnom razvoju učesnica i razvoju zajedništva i mira u regionu.

Akademija je započela kao dio šireg projekta “Prostor za žene – žalost- sjećanje u Evropi “ aktivistkinja Prostranskultur iZ Bremena koje su kroz saradnju sa Animom željele da se povežu sa ženama iz različitih kultura   kako bi se upoznale sa značajem i potrebom za kolektivnom žalošću i sa prostorima sjećanja i da bi se razvile ideje da se takvi prostori sjećanja ponovo integrišu u drustvo, kako se traume ne bi obnavljale i ponavljale kroz lično i kolektivno iskustvo. Nažalost nedostatak sredstava ograničio je naše sposobnosti ali ne mogućnost djelovanja u malim grupama koje razvijaju kulturu mira i sjećanja.

Tim Anime