ANIMA – Centar za žensko i mirovno i obrazovanje iz Kotora i ove godine afirmiše 8. mart kao politički praznik i čvrsto se zalaže da polje politike osvoje žene. Konstatujemo da su žene u Crnoj Gori zarobljene lažima o dostignutoj ravnopravnosti, što je podržano institucijama koje svakodnevno birokratskim procedurama vrše nasilje i oduzimaju osvojene slobode žena. Žene u vlasti pomažu tom procesu konzumerizmom i degradiranjem osnovnih principa autonomije.
 
Dok žene u svijetu pozivaju žene da na ovaj dan nastave sa revolucijom u privatnom prostoru (kuhinji) i u prostoru slobode (ulici) u Crnoj Gori ostajemo zaglavljene u suludim zahtjevima normalizovanog kriminala i povampirene klerikalizovane prošlosti.
 
Povodom 8. marta pridružujemo se Maršu Otpor sili i nepravdi koji organizuje Centar za ženska prava u Podgorici (počinje u 12.h) i podržavamo regionalnu akciju Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici. Nakon navedene akcije organizujemo XIV konferenciju sa nazivom Feminizam je najduža revolucija u prostoru CGO Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 96 III/6, Podgorica (početak u 15h).
 
Pozivamo žene da nam se pridruže, da jasno kažu NE „sili i nepravdi“.
 
Pozivamo mlade žene koje su osvojile još jedan krug slobode u Crnoj Gori – obrazovanje, da ne dopuste da njihova emancipacija bude završena „u kuhinji i na ulici“, da pruže otpor svemu i svima koji uporno nastoje da žene vrate pod okrilje primitivnih muških autoriteta uz koncerte o demokratiji koja „ne stanuje ovdje“.
 
Pokažite da možete i hoćete i pridružite nam se jer su sve revolucije koje su se vodile završile na bedemima privatnosti i slobode koja nikada nije bila za žene.
 
Tim ANIME, mart 2023.