Povodom petnaest godina od otvaranja Kuće slobodne misli i povodom 24. maja - Međunarodnog dana ženskih akcija za mir i razoružanje, ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje izdaje sledeće saopštenje:
 
Zamijenjen je predsjednik. Mirno. Izbore koji su pred nama nakon haotičnog vremena zbog vanrednog stanja u institucijama i samovoljnog određivanja prioriteta od strane političkih moćnika u tim institucijama, čekamo. Malo entuzijazma i puno strijepnje na ivici rezignacije. Sa nadom, bez odgovornosti.
 
Nasilje u svim sferama društva odgovorni pokušavaju riješiti prokazivanjem, iznalaženjem novih represija i imputiranjem odgovornosti najnemoćnijima u lancu odgovornosti. Izostaje smisleni dijalog. Znaju moćnici da se nasilje ne može riješiti nasiljem. Okruženi »prstenovima zaštite« mnogo više se plaše odgovornosti i razvoja jer to njih eliminiše iz lanca privilegovanih. Tamo gdje najranjiviji traže podršku i razumijevanje šalju policiju. Militarizuju sve što mogu. U fokus stavljaju kriminalce pretvarajući obrazovne institucije u kazamate a zdravstvene institucije u mučilišta. Ubijaju solidarnost i brigu za zajednicu opčinjeni jedni drugima. Navijaju za rat. Finansiraju rat. Normalizuju rat patriotizmom i fatalnošću (koliko se dnevno ubije ljudi i razori domova u Ukrajini) i licemjerno se šokiraju i uzbunjuju čitav sistem zbog ekscesnog individualnog nasilja dječaka.
 
Predstoje nam izbori. Obećavaju da će biti mirno. Gužva je na startu istih ponuda i novih lica. Podvlačeći crtu ispod njihovog združenog djelovanja u kontinuitetu (izuzimamo one koji još nisu bili u organima vlasti ) potrošeno je mnogo: prostora, institucija, vremena, ideala, obrazovanja, zdravstva, socijalne sigurnosti, solidarnosti... za njihove lične interese i sujete. Malo je čega ostalo osim ljudskog života. To ljudsko bi se trebalo probuditi. Odgovoriti - Kako dalje?
 
Povodom Međunarodnog dana ženskih akcija za mir i razoružanje apelujemo da se zaustavi rat u Ukrajini i svi ratovi u svijetu. Suprostavljamo se svakom vidu militarizma, klerikalizma i nacionalizma. Pozivamo žene Crne Gore da se ne daju još jedanput prevariti na izborima, da snažno podrže demilitarizaciju, ravnopravnost i sekularizam!
 
Tim ANIME, 22. 05. 2023.