Podsjećamo na jedan od najvažnijih evropskih datuma: 9. maj Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.
 
9. maja 1945 Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju čime je čovječanstvo oslobađeno najmračnije ideologije koja je odnijela preko 50 miliona života. 9. maja 1950 Šumanovom deklaracijom postavljeni su temelji zajednici koja je trebalo da obezbijedi pozitivan i održiv mir i blagostanje na tlu Evrope.
 
Podsjećamo da fašizam nažalost nije završio 1945. godine već se njegovo prilagođeno lice savremenosti pojavljuje sve češće u realnom životu. Vizija mira u Evropi nije dokinuta samo ratom u Ukrajni već promicanjem politika da Evropa treba da se osloni na proizvodnju i prodaju naoružanja ne bi li podigla vlastitu ekonomsku i političku bezbjednost.
 
Podsjećamo da rat u Ukrajni i ostalim ratnim žarištima još traje. Razaranje i ubijanje u Palestini ne prestaje. Međunarodna politika ne zaustavlja militarizaciju svijeta. Postoji opasnost da se susjedne države uključe u sukob sa nesagledivim posledicama po mir u svijetu.
 
Podsjećamo da je visok stepen uznemirenja i zabrinutosti u regiji podstaknut nespremnošću političkih elita da utvrde odgovornost za rat i ratne zločine devedesetih. Širi se narativ tih nacionalističkih politika koje nas uvode u nove sukobe, unutar država i preko granica. Revizionizam prošlosti je vidljiv kroz različite primjere: mijenjanje imena ulica u gradovima sa imenima ratnih zločinaca, dani Opština sekularnog karaktera dobijaju imena svetaca, antifašistički narativ se okupira i obesmišljava.
 
Podsjećamo da se ne naziru politike koje se temelje na odgovornosti za rat i zločine, kriminal i korupciju, kleronacionalizam i dehumanizaciju odnosa i života u Crnoj Gori. Ne naziru se politike ravnopravnosti i socijalne pravde.
 
Podsjećamo da je stanovništvo Crne Gore bez obzira na etničko porijeklo podržalo ratove devedesetih koje je vodila naša država u naše ime i najmanje što može sadašnja vlast u naše ime (bez obzira na etničko porijeklo) je da:
 
- prihvati odgovornost i uvaži zahtjeve žrtava (bez obzira na etničko porijeklo);
- prihvati odgovornost za genocid usvajajući rezoluciju o Srebrenici u UN;
- prihvati sve druge akcije uvažavanja žrtava i kulture sjećanja;
 
Podsjećamo da je antifašizam vrijednost koja traži mir i poštovanje različitih koji žele da žive u zajednici a ne isključivanje i crtanje lica neprijatelja u komšijama i drugačijima.
 
Cilj je da se spriječe novi sukobi u naše ime i spriječi obnova politika fašizma.
 
Antifašizam je donio Evropi i ovim prostorima mir. Antifašizam mora biti temeljna vrijednost Crne Gore. Antifašizam je naš izbor.
 
Tim ANIME