Kotor, 20. novembar 2021.

 

                                                     

 

REAGOVANJE

 

 

Anima – Centar za žensko i mirovno obrazovanje iz Kotora najoštrije osuđuje brutalni fizički napad na dugogodišnju mirovnu aktiviskinju Sabinu Talović koji se danas desio u Pljevljima. Taj napad ne predstavlja izolovani incident, već jedan u nizu napada na Sabinu u njenom gradu – Pljevljima – gdje se preko godinu dana divljačkim i nekažnjivim nacionalističkim ispadima narušava mir i sigurnost, a manjine trpe različite vidove nasilja. Državni organi do sada nisu našli adekvatan odgovor na ove izlive nacionalističkog iživljavanja, na učestale prijetnje i govor mržnje upućen građanima/kama muslimanske nacionalne i vjerske zajednice iz Pljevalja.

Pohvaljujemo brzu intervenciju policije, ali smatramo da na tome ne smije stati. Vlast mora da obezbijedi sigurnost Sabine Talović i njene porodice koja je izložena dugogodišnjem targetiranju, maltretiranju, prozivkama i prijetnjama. Sabina je naša sestra, saborka i aktivistkinja koja je tu kada je najteže i najpotrebnije, i ova je država dužna da zaštiti one koje štite najugroženije.

Apelujemo na sve da se urazume i da ne dozvole da se ovo ponovi. Nekažnjivost ne smije ostati pravilo! Danas je to bila Sabina, sjutra može biti bilo ko.

 

 

 

Tim Anime