16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svetska kampanja koju obilježava preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.  25. novembar proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) održanom u Bogoti 1981.g. Na sastanku su žene govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. 25. novembar je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960. 
Godine 1999. Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. 

 

Anima – Centar za žensko i mirovno obrazovanje iz Kotora  ovim povodom organizuje od 29.11.2021  Dana braniteljki ljudskih prava do 2. decembra 2021 godine, Ciklus filmova i diskusija  o različitim oblicima nasilja nad ženama.

 Aktivnosti  počinju u 17 i 30 sati projekcijom filma a nakon toga je diskusija  u sali, u Kulturnom Centru Nikola Đurković Kotor. Aktivnosti će biti realizovane u skladu sa epidemiološkim mjerama koje su na snazi.

 

 

Plan projekcija i diskusija:

  1. novembar – tema - Aktivizam žena- porodično nasilje film “Dajem ti svoje oči”.
  2. novembar- tema - Nacionalni i vjerski fundametnalizam, film “Nikom ona ne treba”
  3. decembar – tema -Organizovana ratna nasilja i silovanja, film “Kao da me nema”
  4. decembar – tema – Nasilje nad novinarima/kama” Veronika Gerin”.

 

Pozivamo građane/ke da svojim učešćem daju doprinos diskusiji, razvoju kulture mira, većoj bezbjednosti  žena  u Kotoru i Crnoj Gori.

 

Tim ANIME