Žene u crnom protiv rata u Ukrajini
5.mart 2014. Beograd
Stop Putinovoj tiraniji
Žene u crnom u sredu su ispred ambasade Rusije u Beogardu, u crnini i ćuteći, održale jednosatni mirni protest pod sloganom "Ne ratu u Ukrajini". Aktivistkinje i aktivisti ove NVO su u prisustvu nekoliko desetina policajaca u Deligradskoj ulici, istakli transparente ispisane na ruskom, engleskom i srpskom jeziku sa porukama protivljenja ratnim sukobima.

„Net vojne“, „Stop the war“, „Stop tiraniji Putina“, „Dezerteri su alternativa ratu“, „Stop ruskoj vojnoj invaziji u Ukrajini“, „Solidarnost sa svim pobunjenicima protiv rata“, „Oružjem se ne postiže mir“...

Predsjednica Žena u crnom Staša Zajović rekla je da ovim protestom žele da iskažu protivljene protiv vojne invazije Rusije u Ukrajini.


Ona je kazala da ne postoji nijedan razlog za ostvarivanje imperijanih ciljeva Putinove vladavine, jer će se, kako je istakla, kao i u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, obogatiti vlastodršci, oligarsi i proizvođači oružja, a da će civilno stanovništvo - žene, djeca i stari platiti najvišu cijenu politike koja se vodi geostrateškim interesima.

„Takva politika potpuno nipodaštava ljudske živote, bilo ruske, ukrajinske, čečenske ili bilo koje druge“, rekla je Zajović u obraćanju novinarima tokom protesta.

Ona je dodala da mirnim protestom izražavaju solidarnost sa prijateljima iz "Ruske antiratne akcije" koji su ustali protiv „tiranije Putinovog režima rizikujući da kao ogromna manjina budu izloženi ogromnoj represiji“.

„Mi smo u kontaktu sa njima, a isto tako nam je stalo da ukrajinski mirovni protest iskaže ozbiljno protivljenje onome što rade ukrajinske desničarske organizacije profašističkog tipa, koje se veoma okrutno obračunavaju sa svim manjinama, pre svega, sa ruskom manjinom u Ukrajini“, rekla je Zajović, dodavši kako je sada veoma važno da se povežu ukrajinske i ruske antiratne akcije.

„Jedan od naših slogana je da se odbije učešće u ratu i promoviše pravo na odbijanje mobilizacije, jer znamo da će ovaj rat biti samo još veće jačanje militarizma, vojnog aparata i militarizacije celokupnog društva“, kazala je Staša Zajović.

Prema njenim rijčima, to znači da će u Rusiji jačati ksenofobija, homofobija, islamofobija, a da u Ukrajini može da jača rusofobija.

„Sukobi na etničkim osnovama nekima će poslužiti za bogaćenje. Rešenje putem oružja je najgore“, podvukla je ona, izrazivši saglasnost da proizvodnja etničkih sukoba kao izgovora za invaziju liči na sukobe u Jugoslaviji.

Jednostani skup je prošao bez incidenata.