POSPREMLJENO JE !

napisala Ljupka Kovaačević

Izvještaj će primiti oni kojih se ne tiče „Pospremljeno je u CG i  ja ostajem...“ a oni kojih se tiče a to su građani i građanke CG se više ne mogu nadati da će im iko osim njih obezbijediti  promjenu ovog režima.  Na izborima su  jasno iskazali /e da to žele i ostalo je da od toga ne odustanu.

 

Obznanjeno je juče ono što smo pretpostavljali  da je autokratska  interesna koalicija neraskidiva.  Sad je izrečeno. Svima koji su glasali /e i kojima do danas  nije bilo jasno jasno je  da su se  izbori organizovali , da su se državni resursi  istrošili (neisplativno je imati ponovo izbore!ha)za nove drugačije izbore, kako bi  nekoliko osoba  u svakoj opštini  dobilo uhljebljenje  po istom principu kao i u Podgorici. Reče moja baba „borili su se za svaku stolicu za svoju g.....“

Crnogorska javnost je nakon „dugih napornih mjeseci pregovora „ konačno saznala  istinu da pregovori nisu bili oko –novog razvojnog programa, oko polaganja računa crnogorskoj javnosti, oko socijalne pravde i pravnog poretka čak ni oko onoga  o čemu su navodno pregovarali u pregovorima.  Bili su samo o partijsklim stolicama i nacrtanim osobama( nije normalno da  neko vjeruje da će se za godinu dana desiti strukturne primjene sistema kako sada blebeću „sapatnici“).  Samo će nekoliko etabliranih partijaca  dobitii mandate da rade  lošije nego  prethodni  jer  je javnosti  objašnjen  kriterij za njihovo postavljenje a to je  najblaže rečeno- neprofesionalizam, neodgovornost prema građanima/kama  uz maksimalnu odanost vrhunskoj vrijednosti partije. To je   lični materjalni interes viđen kroz platu i privilegije. Poželjna diploma nekog privatnog univerziteta(prioritet UDG)  i visok stepen kulture nasilja.

Navedene kriterije, da bude jasno,  ne podržava samo pozicija nego i opozicija svojim djelovanjem. Čitali smo to ovog ljeta. Umjesto da dostojanstveno stanu iza rezultata  i glasa onih koji su im iskazali povjerenje  svojim glasovima oni su   „išli na noge“ političkim gubitnicima , dodvoravali se , brinuli tuđu brigu, ucjenjivali  pokazajući da nisu dorasli dostojanstva  pobjede onih koji su ih birali. Bez dostojanstva i odgovornosti pleli su svoje male zavjere i velika očekivanja nespremni da preuzmu zadatak koji su imali pred građanima/kama. Umjesto  da brane svim sredstvima legitimitet koji su dobili  od građana/ki na izborima  ostali su na    nivou  vlastitog narcizma i nisu mogli da dosegnu do slobode i hrabrosti  onih koji su ih glasali, ni da poštuju njihovo povjerenje. Njihova izdaja nije realno opasnija ali je ljudski nemoralnija. Od vladajuče koalicije se politički moral  i odgovornost  nije mogao ni očekivati , niti se podrazumijevao. Svi su morali znati da je SDP  dosledna u sprovođenju svojih ideja da je  politička trgovina suština njihovog opstanka. Oni su pristankom na koaliciju sa onima koji su vodili rat pristali na tu ulogu i  zavjet da treba sprovoditi politike zaborava i šminkanje realnosti. Oni će uvijek počistiti smeće većinskog partnera.  Šef DPS je znao limite svojih partnera – „doće maca na vratanca“ , kao što je uvijek dolazila, sa beskrajnim strpljenjem . Dodatno se računalo  sa rukom na lijevoj strani revera  i ščepanim crnogorskim nacionalnim osjećanjem. Ostalo je bila parada za međunarodnu zajednicu kako bi se diskreditovalo ono što su ljudi na terenu rekli  o dugogodišnjoj vladavini a rekli su veoma jasno da žele promjene . Šaradu i paradu  rado prihvata  mađunarodna zajednica  oni vole  da vjeruju da postoje male primitivne zajednice koje će  emancipovati njihovi predstavnici  tako što će ih isporučiti kao topovsko meso za njihove planove, ako bude trebalo.  Ako ne  treba, održavaju  tu perfektnu šarenu bombonu u vidu  njihove demokratijie.

Trebali bi da se radujemo zbog ovakvog ishoda situacije .  Sad znamo  i imamo izbor. Da li progutati prazninu  koja treba da zavara glad  jer  tu više nema čak ni otužnog bombona demokratije   i vladajuća elita je sasvim iskrena u tome . Nemaju oni šta da ponude osim tih desetak  pozicija .Glasači/ice  ima da gledaju tu prazninu  i slušaju jasne damare nasilja koji izbijaju  sa svih strana.  Više nije pitanje izbora strane već elementarne bezbjednosti.

Kada gladnom djetetu ponudite lijepo upakova  bonbonu pa ono unutra   nađe prazninu  reagovanje je vrlo jednostavno – ili  postiđeno zaćuti (zbog nade u  dobre namjere optuži sebe) ili vrišti  ( poziva drugi su tu da ga odbrane i kazne prevaranta), ili ugrize ruku koja ga je prevarila (refleksan odgovor na agresiju koja mu je učinjena ).  Glasači/ice su  odrasli ljudi  kojima je priznato radi očuvanja ljudskog dostojanstva – pravo na izbor.  Izabrali su  i više nije isto .Drugačiji su većina u Crnoj Gori. Nevidljiva  većina . Znaju to dugogodišnji u zlu patrneri  i očekuju  „gađenje od politike“ te većine i povlačenje i ćutanje jer im   to  daje moć.  Istina je  da izuzev nekoliko stolica koje su osvojili i podijelili  oko njih je na svakom mjestu gdje sjede većina onih koji misle drugačije , koji misle njighovu promjenu.  Tas je prevagnuo to se ne može sakriti , slijedi nasilje kako bi se pospremili  oni koji na to ukazuju, kao  oni koji pamte i ukazuju na ratne zločine .

Šef DPS se prevario nije isti princip  pospremiti svog dojučerašnjeg koalicionog partnera i većinu  koja je glasala za smjenu njegove partije . Da li je spreman i na tu cijenu? Ne može se više sakriti pravni haos i institucionalno nasilje u kome živimo.  Postoji većina u CG koja hoće promjene,  taj legitimitet birači/ice ne bi trebali/e izgubiti jer to je zalog i znak njihovog dostojanstva i u ovom slučaju moralne i političke obnove.  

09.09.2014.