u krugu

ANIMA - Centar za žensko i mirovno obrazovanje 7. i 8. marta u hotelu Palma u Tivtu  organizovala je  VII konferenciju žena " Pravda za žrtve- nećemo odustati"  povodom 8. marta sa ciljem da :

  •  Afirmišemo 8.mart kao politički praznik k
  • Ukažemo na značaj organizovanja  Ženskog suda - feministički pristup pravdi na prostoru ex  Yu za žene Crne Gore
  • Povećamo solidarnost  kroz okupljanje različitih žena iz različitih sredina
  • Povećamo vidljivost ženskog djelovanja kroz političke zahtjeve na preformansu
  • Osnažimo ženski pokret za zastupanje vlastitih interesa i interesa zajednice

Na Konferenciji su bile prisutne žene iz većine gradova Crne Gore : Herceg Novog, Kotora, Bara, Ulcinja, Podgorica, Nikšića, Bijelog Polja. Prijateljice iz Pljevalja i Mojkovca morale su da odustano zbog nevremena. Većina žen je iz nevldinih organizacija ali su bile prisutne i žene koje se kao nezaavisne bore protiv nepravde. Osnovne teme na konferenciji bile su :značaj i značenje 8. marta u Crnoj Gori kao i perspektive feminističkog pokreta u CG uz analizu situacije. Izlaganja su imale: Ervina Dabižinović i Paula Petričević. 

Prisutne smo podsjetili na to da je ovo godina u kojoj se obilježava 20. godina od genocida u Srebrenici  i da Anime svakog 11. u mjesecu do 11.jula ima akcije koje poidsjećaju na dešavanja. Na konferenciji su prikazani filmovi Žena u crnom : "Žene Srebrenice govore", rediteljke Milice Tomić i  Nikada nećemo zaboraviti Srebrenicu".

Sve učesnice se slažu sa konstatacijama da se ženska ljudska prava  ne uvažavaju u Crnoj Gori, da su  ideje antifašizma i socijalne pravde  u potpunosti marginalizovane fašizacijom društva i kriminalizacijom neoliberalnih politika, da je militarizacija društva  sveprisutna i ugrožava slobodu i mir a siromaštvo ozbiljno ugrožava elementarnu egzistenciju. Osnovni zahtjevi su da razvijamo i dalje solidarnost i da razumijemo da smo u zajedno u borbi protiv svakog vida dominacije a da e patrijarhat naš zajednički neprijatelj.

Prisutne su obaviještene  da će se ove godine 7. do 10. maja u Srajevu održati Ženski sud – feministički pristup pravdi u kojemu učestvuju i aktivistkinje iz Crne Gore. Žesnki sud je prostor za glasove žena, svjedočenja žena o iskustvu nepravdi pretrpljenih tokom rata i u miru, svjedočenja žeena o nasilju u privatnoj i javnoj sferi kao i prosstorr za svjedočenje o organizovanom otporu žena. Napravile smo spisak onih koje žele da idu.