Organizovanjem ulične akcije u 12  sati na Trgu od oružja i prikazivanjem filmova o genocidu u Srebrenici  u 18 sati u Galeriji Solidarnosti u Kotoru,  u subotu 11. aprila   Centar za žensko i mirovno obrazovanje – Anima nastavlja višemjesečnu kampanju pod nazivom „Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici, 1995-2015.“ kojom svakog 11. u mjesecu podsjeća da je 2015. - 20 godišnjica najvećeg zločina na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata. 

Oružane formacije Republike Srpske na čelu sa haškim optuženikom Ratkom Mladićem 11. jula 1995. godine okupirale su Srebrenicu, zaštićenu zonu UN-a. Cjelokupnu vojnu, logističku, finansijsku i političku pomoć u izvršenju genocida pružio je režim Slobodana Miloševića. Prema zvaničnim podacima ubijene su 8372 osobe bošnjačke nacionalnosti, dok porodice traže oko 10.000 ljudi.

Uprkos predlogu Evropskog parlamenta da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici - u javnosti naših država preovladava negiranje, poricanje i minimiziranje tog zločina.

Želimo da proširimo znanje građana i građanki  o genocidu u Srebrenici i naporima  da se Srebrenica ne zaboravi - zbog odgovornosti, solidarnosti i saosjećanja prema žrtvama, ali i da nam se ovakvi zločini ne bi dešavali u budućnosti.

Kampanju „Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici, 1995-2015.“ zajednički sprovode mirovne organizacije i umjetnički kolektivi iz regiona aktivnostima u  Beogradu, Sarajevu, Kotoru, kao i u drugim gradovima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Centar za žensko i mirovno obrazovanje – Anima na Ženskom sudu u Sarajevu 11. maja zajedno sa aktivistkinjama iz regiona odaće poštovanje žrtvama genocida, 11. juna organizuje postavljanje „kamena spoticanja“ u Podgorici, a 11. jula organizuje odlazak u Memorijalni centar u Potočarima kao izraz poštovanja prema žrtvama genocida i njihovim porodicama.

Suočavanje sa prošlošću nije samo zadatak generacije koja je preživjela rat, nego je odgovornost i generacije koja je došla poslije.

Zajedničko obilježavanje 20 godina od genocida u Srebrenici pokreću mirovne organizacije i umjetnički kolektivi:

Dah teatar (Beograd), Led art (Novi Sad), Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (Sarajevo), Škart (Beograd), Žene u crnom (Beograd)

Podršku pružaju: Centar za žensko i mirovno obrazovanje – Anima (Kotor), Anima (Đulići), Mirovna aktivistička grupa (Tuzla), Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa (Sarajevo), Udruženje Žene Srebrenice (Tuzla), Žene za mir (Leskovac), SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja (Vlasotince), Udruženje žena Peščanik (Kruševac), Centar za devojke (Niš), Ženski glas (Priboj), Savez antifašista Srbije (Beograd), Alternativni centar za devojke (Kruševac), Ženska sekcija UG Ravnopravnost (Zrenjanin), Ženska mirovna grupa (Pančevo), Ženska inicijativa Vojvodine (Novi Bečej), Ženski prostor (Niš), Romski ženski centar Dae (Beograd), Act Women (Beograd).