autorka:Ljupka Kovačević

Čitamo :“ prema izvještaju DRI , vrtići su, mimo zakona, novac zarađen od dječje ishrane trošili za izdatke koje je trebalo obezbijediti iz budžeta.“  Neću se pitati kako se to u državnim institucijama vrši perfidno urušavanje  zdravlja najmlađih, jer  je to samo  još jedan vidljiv dokaz dobro osmišljenog programa sadašnje vlasti  da se dugoročno onesposobe  ljudi  da kritički promišljaju i da se „ o jadu zabave“ što od bijede , što od  bolesti .

Svaka osoba u CG koja nije sa knjižicom „koalicione vlasti“ (a mnogi i sa njom), je upoznata kroz institucije (obrazovanja , zdravlja,socijalne brige, oblasti rada)  da ovaj režim već dugo uništava budućnost  „treće generacije“zarad svojih ličnih interesa , ali zatvara oči, uši i usta.Neću se pitati koliko  li je samo  ljudi  poslalo djecu u vrtić da bi imali sigurne obroke po zakonu obavezujućim normama najzdravije hrane za najmlađe,  jer im oni to nisu u stanju od svojih prihoda obezbijediti  i kako se osjećaju sada kada  znaju da djecu prepuštaju institucijama koje im direktno urušavaju zdravlje . Neću se ni pitati kakvi smo mi to roditelji postali da nam je svejedno što nam djeca jedu za naše pare,krijući svoj strah od odgovornosti. Da li smo znali   da  će se  oduzeti od hrane  da bi se djeca grijala, pila vodu  i slično,  zato što  sredstava u budžetu ima dovoljno za svjetske i domaće lopuže  ali nema za grijanje vrtića, komunalne usluge, vodu ?!

Moram se pitati -Ko je od ove manipualcije  imao koristi ? 

Odgovor je jednostavan : oni  koji su normalizovali ovakvo ponašanje odgovornih u institucijama,  a koji sjede u vrhovima izvršne i zakonodavne vlasti , a i sudske, koji u dugom trajanju imaju samo brigu  kome  tajkunu otpisati dug, kome otpisali porez, kome nadoknadili troškove zbog loše vođenih poslova a optužujući nas cinično da smo sve to aminovali birajući ih na izborima. I aminovali smo,  jer su nam u dugoj okupaciji institucija usadili fikciju  da je cijena pobune toliko visoka  i da prihvatanje činjenice da nam svakodnevo „  malo“ ugrožavaju djecu  dugoročno spašava njihove živote.  I jednog dana kada im obuku uniforme njihove boje ,kako bi za njih ginuli, biće nas stid da pitamo „zašto?“ jer ćemo ih do tada bezbroj puta predati, prodati i  izdati i znaćemo  da će im uniforma biti spas od licemjernih roditelja. Perfidno to rade  autoritarni režimi !Roditelji protiv svoje djece a onda djeca protiv svojih roditelja!

Usamljeni glasovi prozivaju odgovornost, ali od zaglušujuće buke dobijanja „čuvene“ pozivnice  u NATO,  u kojoj se nadglasavaju ulizice svih boja(dovoljno je pogledati režimske medije) , koga briga za djecu - ili bolje rečeno, njihova djeca su pod specijalnim tretmanom  zaštite, a naša mogu biti sretna sa „osiromašenom hranom“ jer po svoj prilici alternativa im je  „osiromašeni uranijum“.

Nadležno ministarstvo sa  nadležnim upravnim odborima spava mirnim snom. Direktori/ke,  pretpostavljam, ne znaju kako se raspoređuju finansije u vrtićima, jer je  odgovornost kod onih koji za par sastanaka godišnje primaju naknade od polovine ili trećine njihove plate . Možda imaju bolji odgovor od gore navedenog,  ali je jedno sigurno-  da to nikako ne može biti nedostatak novca u budžetu za  namjene koje su predviđene zakonom za vrtiće .

Najnovije , prijeti se  ispitivanjem . Ispitivanje je čarobna riječ  nakon koje slijedi Komisija  i nakon toga, uobičajeno, kako bi narod rekao „pojeo vuk magarca“. Do sada je tako bilo bezbroj puta i nije prvi put da će se roditelji odreći dobrobiti svoje djece za rad „mira u kući“ . Ne mogu se djeca hraniti unazad,niti je humano da se smanji cijena hrane da bi se rodtelji umirili. Humano je i ispravno jedino da u lancu odgovornosti , najodgovorniji snose zakonske sankcije, ali i moralne.

 Ima  li se rašta nadati da, sada kada  je objelodanjeno  da  je u programu režima prikriveno urušavanje zdravlja djece,djecu   nećemo pokorno  prepustiti njihovim  tajnim programima i manipulacijama .