Sačuvajmo mir - Za slobodu izbora i odluka

Danas u Crnoj Gori i pozicija i opozicija i polu-pozicija i polu-opozicija, svi politički subjekti kao mantru ponavljaju: „fer i slobodni izbori“. Da li postoji iti jedan građanin/ka koji je protiv „fer i slobodnih izbora“?  Takvih  navodno nema . U dugogodišnjem mešatarenju vladajuće koalicije malo je onih koji vjeruju da će se pod kontrolom te iste koalicije omogućiti ambijent za fer i slobodne izbore.  Međutim, sve se više stiče utisak da je ova „mantra“ samo  maska iza koje se odigrava bespoštedna i brutalnapolitička borba za pozicije, sa elementima sumnje na korupciju.Za običnog građanina/ku korupcija je skoro sinonim za politiku.

Koliko god je postalo nezanimljivo i zamorno pratiti sva ta premudrivanja,ozbiljnu zabrinutost izaziva ono što stoji iza neprimjerenog napada na poslanike/ce Pozitivne, a to je visok stepen mržnje prema različitima, onima koji drugačije misle i koji koriste svoju poziciju na način na koji vjeruju da će im donijeti najviše političke koristi, što jeu jednom demokratskom društvu legitiman izbor. Oni su ti koji će snositi  posledice takve odluke, ali to nikako ne smije biti nasilje, sve i da se dokaže da su u tom procesu kršili zakon. Dakle,naša je obaveza da branimo pravo na slobodu izbora i odluka i ako nam se ne sviđaju, i onda kada nas stavljaju u nepovoljnu situaciju.Nikako ne smijemo dozvoliti ili podstrekivati mržnju prema drugome koji nas je iznevjerio. Odgovor je da mu više ne vjerujemo, a ne da ga napadamo i mrzimo.

U mraku mržnje sloboda izbora je suspendovana i neki se tome sigurno vesele. Ne dozvolimo da postanemo saučesnici u tome. Mogu se napraviti besprekorni spiskovi za izbore, besprekorne kontrole protiv zloupotreba , besprekorne komisije, savršeni dijalozi, ali ništa neće pomoći  ako se ne uspje umiriti mržnja i bijes prema onima koji drugačije misle. Najveću odgovornost za ovakvu situaciju snose političari, ali i svi mi čiji je zadatak da se ne damo prevariti i stati u nečiji rov prije nego što stvarno razumijemo gdje nas to vodi i čiju bitku borimo.

U srijedu 3.februara u 17.00 na Trgu od oružja organizujemo performans „Sačuvajmo mir – za slobodu izbora i odluka.Ovaj performans će, kao i prethodni, biti održan u sklopu akcija za mir koje Anima realizuje povodom aktuelne političke krize u zemlji, svake srijede, sve dok se kriza ne razriješi.

Aktivistkinje ANIME