Kotor, 16.02.2016

ZA NENASILJE PROTIV LICEMJERJA DRŽAVNIH INSTITUCIJA I IZVRŠNE VLASTI

Već četiri godine se u Podgorici organizuje ples povodom svjetske kampanje „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama“. Kao organizatori se potpisuju kancelarija UNDP-a, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i NVO SŽK. Ovu akciju principijelno podržavaju ženske organizacije koje se bave zaštitom ženskih prava iako mnoge ne iskazuju volju da plešu na trgu. Razlog za nedostatak volje je nepropitivanje odgovornosti onih koji su prvenstveno odgovorni za spriječavanje naslija nad ženama u Crnoj Gori. Nasilje se ne smanjuje iako 20 godina ženske organizacije ukazuju na taj problem. Predlažu rješenja i adresiraju odgovornost, ali do sada nema sigurne evidencije nasilja nad ženama, nema mreže stručne podrške u institucijama, niti državnih skloništa u gradovima gdje je bila obaveza da postoje. Postoje usvojene deklaracije i rezolucije kojima stiču poene u izvještajima za EU, bez političke volje da ih implementiraju. Osim male podrške nekim organizacijama koje se direktno bave uslugama i edukacije određenog broja ljudi u institucijama, državne institucije nisu uradile skoro ništa.

Zadivljuje zanos plesa ministra Numanovića i nešto uzdržanija izjava ministarke Kovačević. Žene bi trebalo da vjeruju u njegovu posvećenost ovoj temi njegovim plesom iako nema rezultata osim što je u četvorogodišnjem mandatu rijetko propustio neku konferenciju na ovu temu da bi u prvih 15 minuta (dok snima TV) crnogorskoj javnosti poručio kako su ženska prava i politike ravnopravnosti važne. Toliko je naučio i toliko se angažovao svih ovih godina! Ministarka se u posljednje vrijeme silno napreže da proprati dugogodišnje demagoško djelovanje vlastite partije prema ženama, ali ne propituje kako to da službe kojima rukovodi nemaju podatke o tome koliko žena u CG ima troje djece i u kakvim uslovima sa njima žive. Slučajno saznaje da u Crnoj Gori ima žena koje imaju i više od troje djece, čak i 14-oro, pa se brzinski angažuje da „nešto uradi“, makar da se uslika sa njima pokazujući sav cinizam vlasti kojoj pripada.

Porazno je i to što se moglo razumjeti da „mudre glave“ političkih dogovora u kontinuitetu tema nasilja nad ženama - ne zanima. Oni vole drugačije igranke i računaju, kao i vlast, na pokornost polovine biračkog tijela koja proističe iz patrijarhata i autoritarnosti.

Protivimo se licemjerju onih koji predstavljaju institucije, izvršnu i zakonodavnu vlast. Zahtijevamo da odgovorno rade svoj posao i da nas svake godine ne zastiđuju prisustvom na ovakvim manifestacijama a da nemaju rezultate koji opravdavaju njihovo prisustvo. Neuvažavanje ozbiljnih posljedica koje proizvodi nasilje nad ženama ukazuje na nedostatak demokratskog   kapaciteta.

U srijedu 17. februara u 17h na Trgu od oružja organizujemo performans „Sačuvajmo mir – za nenasilje, protiv licemjerja institucija i izvršne vlasti “ da još jedanput pokažemo da postoje glasovi  koji licemjerje i demagogiju prepoznaju i osuđuju. Bez promjene politike prema nasilju nad ženama nema mira u Crnoj Gori. Ovaj performans će, kao i prethodni, biti održan u sklopu akcija za mir koje Anima realizuje povodom aktuelne političke krize u zemlji, svake srijede, sve dok se kriza ne razriješi.

Tim Anime