Kotor, 01.03.2016

Protiv vjerskog i medijskog nasilja nad ženama

U posljednje vrijeme, osim političke krize, u koju sve više tonemo, pojavljuju se glasovi koji ohrabruju , podstiču i normalizuju nasilje nad ženama kroz govor mržnje.
Svjedokinje smo najnovijeg primjera istjerivanja djavola iz žena (izjava sveštenika Arsenija Jovanovića), koji se propagira kao dobar metod liječenja i budi sjećanje na dugu istoriju nekažnjivog muškog i vjerskog zločina nad ženama. Podsjeća na traumatsku istoriju žena, gdje one koje ne poštuju norme patrijarhalnih autoriteta bivaju proglašene bolesnicama ili vješticama i određuje im se „terapija“ od egzorcizma do spaljivanja. Sa propovjedaonice kroz govor mržnje se proizvodi strah žena a muškarci pozivaju da daju život za vjeru u maniru ratne propagande.

Ovu ozbiljnu prijetnju bezbjednosti žena značajno dopunjavaju i prijetnje koje dolaze iz medija u vidu emisija tzv. relaksirajućeg i humorističkog sadržaja u kojima se govorom mržnje afirmiše diskriminacija i seksualno nasilje nad ženama ( pr.radio emisija, Antena M, 19:45, 27.02.2016.)
Ove pojave najozbiljnije ukazuju na visok stepen nekažnjivosti nasilja nad ženama i podsjećaju na vjerske i medijske kampanje, ratnih devedesetih, koje su prethodile konkretnom nasilju nad ženama na terenu a muskarce transformisale u silovatelje i ratnike za vjeru i naciju. Apelujemo na državne institucije da obustave govor mržnje i sprovedu najoštrije sankcije, kako bi se zaustavio rat na telima žena koji je počeo. Tražimo da se odgovorne institucije jasno odrede prema ovakvom vidu „psihoterapije“ koju sprovode vjerski poslanici. Tražimo da se odrede prema radio emisijama navedenog sadžaja. I jedno i drugo predstavlja javni poziv na nasilje prema ženama i zlouptrebu ženskog tijela.

U srijedu 02. Marta u 17.00 na Trgu od oružja organizujemo performans „Sačuvajmo mir-Protiv vjerskog i medijsko nasilja nad ženama“. Ovaj performans će, kao i prethodni, biti održan u sklopu akcija za mir koje Anima realizuje povodom aktuelne političke krize u zemlji, svake srijede, sve dok se kriza ne razriješi.
Tim ANIMA